Turške jedi za vegetarijance in vegane

Čedalje več ljudi se odloča za vegetarijanski ali celo veganski način prehranjevanja. Sama sem sicer strasten mesojedec vendar sem se na pobudo moje sestre odločila napisati nekaj napotkov za vegetarijance in vegane, ki želijo obiskati Turčijo. Moja draga sestra se je namreč pred šestimi meseci odločila nadaljevati svojo življenjsko pot brez mesa, kar včasih predstavlja določene izzive v svetu mesojedcev. Da boste torej lažje našli primerno prehrano na svojem potovanju, dragi vegetarijanci in vegani, berite naprej.

Turška kuhinja je izredno raznolika in da niti ne omenim, kako zelo okusna. Nekateri jo postavljajo ob bok velikih kuhinj kot so francoska in kitajska kuhinja. Raznovrstne turške jedi nosijo vpliv različnih dežel in narodov, ki so bili v preteklosti pod vladavino Otomanskega cesarstva. Čuti se vpliv kuhinje Bližnjega vzhoda, Osrednje Azije, Mediterana in Vzhodne Evrope. Poleg tega turška kuhinja vsebuje specialitete izpod rok najboljših kuharjev, ki so bile ustvarjene posebno za sultane, paše in ostalo plemstvo.

Turki radi dobro jedo in so zelo izbirčni glede kvalitete jedi. Rodovitna zemlja in raznolikost podnebja na ozemlju Turčije omogoča kvalitetno pridelavo domačih pridelkov in vsak Turek ve iz kje izhajajo najboljše olive, najboljši fižol, najboljše fige itd. Zato ni presenetljivo, da imajo Turki težave s prehrano na potovanjih. Po tem, ko so zrastli ob bogati dediščini turške kuhinje, nobena druga hrana za njih ni dovolj dobra. In kljub temu, da sem se sprva smejala tej njihovi 'šibki točki', zadnja leta tudi sama opažam, da v tujini pogosto pogrešam določene elemente turškega jedilnika.

Čeprav je turška hrana morda na prvi pogled obilje mesnih poslastic, je Turčija dobra novica tudi za vegetarijance in vegane. Najde se mnogo zelo okusnih turških jedi, ki ne vsebujejo mesa in živil živalskega izvora in imajo visoko hranilno vrednost. Veliko se uporablja stročnic (čičerika, beli in rjavi fižol, stročji fižol, leča..), polnovrednih žitaric kot so bulgur in obilno olivnega olja. Poleg tega je na voljo mnogo svežega sadja in zelenjave lokalne pridelave.


Katere so torej tradicionalne turške jedi, ki jih vegetarijanci in vegani lahko pokusijo?

1. Çiğ köfte


Image result for cig kofte

''Çiğ köfte'' ali ''surove mesne kroglice'' so bile originalno narejene iz surovega mesa in začimb, ki to meso 'skuhajo'. Ob prepovedi uporabe surovega mesa zaradi zdravstvenih in higienskih razlogov je meso nadomestil bulgur, kar je to jed preobrazilo v okusen veganski obrok. Poleg bulgurja çiğ köfte vsebuje tudi čebulo, česen, olivno olje, paradižnikovo mezgo in začimbe. Kot priloga je zraven sveža  zelena solata, paradižnik in peteršilj, po želji pa jih lahko pokapljate s svežo limono ali dodate omako granatnega jabolka. Lahko jih jeste na krožniku ali zavite v durum, na voljo pa je pekoča (acılı) in nepekoča verzija (acısız). Çiğ köfte boste z lahkoto našli med pohajanjem po mestu, na voljo so tako v restavracijah kot v prodajalnah s hitro hrano na katerih piše "ÇİĞ KÖFTECİ".

Povezana slika

2. Gözleme
Gözleme je neke vrste palačinka (iz moke, vode in soli), ki jo napolnijo z različnimi nadevi. Poleg mesnega in sirovega nadeva je na voljo tudi vrsta zelenjavnih nadevov iz krompirja (patatesli gözleme), špinače (ıspanaklı gözleme), jajčevcev (patlıcanlı gözleme), kopriv (ısırgan otlu gözleme) ali gob (mantarlı gözleme). Če se želite izogniti sira ne naročite gözleme, ki vsebuje besedo kaşarlı (s kašar sirom - podoben čedarju) ali peynirli (s sirom). Lahko pa tudi poveste, da ''peynir ve et yemem'' kar pomeni "ne jem sira in mesa".

Rezultat iskanja slik za gözleme

3. Kumpir
Kumpir je še ena vrsta ulične hrane, ki je odlična za vegetarijance. Slikovit predel Istanbula z imenom Ortaköy je znan po svojem odličnem kumpirju, dobite pa ga lahko brez težav tudi v drugih delih mesta. Kumpir je velik pečen krompir polnjen z raznoraznimi prelivi, ki si jih izberete po svoji želji. Večina prelivov je vegetarijanskih, na osnovi jogurta, sira in zelenjave. V nekaterih nadevih so sicer klobasice, ki pa jih boste z lahkoto opazili in se jih tako izognili. Vegani opomnite prodajalca, da ne želite masla (tereyağsız) in sira (kaşarsız).


Rezultat iskanja slik za kumpir

4. Meze
Raznovrstne jedi imenovane "meze" vas popeljejo v raj za brbončice ne glede na to ali ste vegetarijanec ali ne. Brez skrbi, številne meze so popolnoma vegetarijanske v njih pa uživajo tudi vsejedi.

Kaj pravzaprav so to "meze"? Meze rečemo raznoraznim toplim in hladnim, mesnim in brezmesnim jedem, ki imajo zelo prilagodljive vloge. Lahko so postrežene kot predjedi, solate in priloge, ali pa ostanejo samostojna jed, saj je polna miza mez več kot dovolj nasitna. Turki se radi družijo ob dobri hrani in pomakanje kruha v številne meze ob sproščenem klepetu je popolna slika tega.

Obenem so meze več kot le jed. Po svoje so svojevrsten ritual, saj gre za resnično uživanje v hrani. Vsak grižljaj posebej, ki ga ponesete v usta prinese svojo eksplozijo okusa in kljub temu, da so si meze zelo različne, se ti okusi čudovito dopolnjujejo. To v kombinaciji z dobro družbo in turško rakijo (ali vinom) je recept za popoln večer.

Rezultat iskanja slik za meze

Kadar ima jed v imenu besedo "zeytinyağlı" (kar pomeni ''z olivnim oljem'') je ponavadi servirana hladna in v veliko primerih je ustrezna za vegane. Med druge veganske in vegetarijanske meze pa spadajo tudi humus, mercimek köftesi, şakşuka, mücver, kısır in mnoge druge.

Rezultat iskanja slik za meze

5. Mantı
Ta jed je podobna slovenskim žlikrofom, običajno pa je servirana z jogurtom in omako iz paradižnikove mezge, olja in rdečega popra. Kljub temu, da je tipični mantı polnjen z mesom, obstaja tudi različica s špinačo (ıspanaklı mantı) in sirom (peynirli mantı).

Rezultat iskanja slik za manti

6. Juhe
Na voljo so številne zelo hranilne juhe, ki jih boste našli pod imenom "çorba". Nekatere izmed najbolj znanih so juha iz rdeče leče (mercimek çorbası), juha iz zelene leče (yeşil mercimek çorbası) in paradižnikova juha (domates çorbası). Najdete lahko tudi juhe iz jogurta, ki so bolj značilne za poletni letni čas. Taki sta na primer yoğurtlu mısır çorbası in yayla çorbası.

Kadar naročate "čorbo" pa vendar preverite, da je le ta brez masla (tereyağı) in brez jušne mesne osnove (et suyu). Bunun içinde et suyu/tereyağı var mı?

Rezultat iskanja slik za yeşil mercimek çorbası

7. Turški zajtrk - ''kahvaltı''
Prepričanje, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva so Turki vzeli še posebno resno. Turški zajtrk je nekaj kar morate doživeti, saj se z lahkoto postavi ob bok vsem drugim gurmanskim doživetjem v Turčiji. Med tednom ljudje sicer hitijo na delo vendar pravi turški zajtrk, ki si ga privoščijo ob vikendih podre vse rekorde. Miza se bohoti pod raznoraznimi dobrotami, ljudje pa si vzamejo čas in se družijo ure.

Povezana slika

Turški zajtrk je zelo hranilen in raznovrsten in tudi vegetarijanci ter vegani z lahkoto najdejo obilo jedi zase. Tudi če odvzamemo meso, ki je seveda vedno del turškega zajtrka, so tu še jajca, zelenjavne omlete, različne vrste sirov, zelenjave, oliv, oreščkov, semen, suhega sadja, masla, marmelad, medu, ne manjka pa niti opcij kot so olivno olje z začimbami, raznorazni zelenjavni namazi, grozdni pekmez in tahin - sezamova pasta. Del zajtrka so lahko tudi sirov ali krompirjev burek, ter peciva kot sta pogača in simit (sezamova presta). Pogače se vegani izognite saj vsebuje maslo (včasih margarino), simit pa je veganom prijazen, če je le verzija uličnega simita (ta je trši) in ne simit iz pekarne/slaščičarne, ki je mehkejši.

Rezultat iskanja slik za simit
Na sliki je simit - priboljšek, ki si ga lahko privoščite kadarkoli in kjerkoli, saj je na ulicah polno prodajalcev simita.

8. İmam bayıldı
Tako imenovana jed imam bayıldı kar v prevodu pomeni 'imam je omedlel', je zelo okusna vegetarijanska jed pripravljena iz jajčevca, paradižnika, zelene paprike, čebule, česna in drugih začimb. Kot ime pove je bila jed tako okusna, da je imam, ki jo je prvi poskusil kar omedlel.

Rezultat iskanja slik za imam bayıldı

9. Sladice
Turčija je znana po svojih bogatih sladicah. Zagotovo ste vsi že slišali za baklavo in lokum. Ti dve sladici pa sta le uvod v bogastvo sladkega, ki ga ponuja Turčija. Načeloma so vse sladice, ki ne vsebujejo mleka, sira ali meda veganom prijazne. Svetujem pa, da kupujete pri priznanih prodajalcih, ki uporabljajo olje in ne masla za izdelavo baklav. Eden izmed takih je na primer Güllüoğlu, ki se nahaja v Karaköyu. Vedno pa lahko tudi vprašate "içinde tereyağı var mı?" - ali je notri maslo? Odgovor mora biti: ''yok''.

Glede lokuma prav tako preverite, če ta vsebuje med (bal) torej vprašate lahko "içinde bal var mı?". Ena izmed priznanih trgovin kjer imajo dober lokum je Koska.

Vegetarijanci lahko pokusite tudi slasten künefe, ki je sladica iz sira ter številne mlečne sladice kot so kazandibi, sütlaç in druge.

Nikakor pa ne ponesite v usta tavuk göğsü, ki je mlečna sladica iz piščančjih prs.

Rezultat iskanja slik za künefe
Künefe - običajno ga postrežejo s kajmakom ali kepico sladoleda in praviloma z obilo pistacij. Sladica izvira iz vzhoda Turčije kjer se seveda dobi najboljšega. V Istanbulu je zares dober künefe težje najti a lahko ga poskusite v restavraciji Lezzet-i Şark v predelu Eminönü.

10. Pijača
Pred kratkim je turški predsednik Erdoğan podal 'ayran-u' status turške nacionalne pijače. Seveda se je s tem le hotel izogniti temu, da bi bila kot nacionalna pijača imenovana turška rakija (yeni rakı). Gospod Erdoğan je poudaril, da so alkoholne pijače šele nedavno postale del turške kulture kar seveda ni res, saj so turški predniki že davno nazaj pili fermentirano kobilje mleko imenovano kımız. Kasneje je sicer prihod islama omejil uživanje alkoholnih pijač, vendar se je v 19. stoletju ponovno razširilo pitje alkohola po tako imenovanih 'mejhanah'. Rakija, ki je bila takrat proizvedena iz grozdnih tropin je po popularnosti kmalu prehitela vino. Kasneje so rakijo začeli destilirati iz melase in ta rakija je dobila novo ime yeni rakı kar pomeni "nova rakija".

Dovolj o zgodovini, turška rakija je veganom prijazna. Prav tako so veganom prijazna prevladujoča piva kot so Efes, Bomonti in Tuborg. Glede vin naj bodo vegani pazljivi saj so nekatera filtrirana z izdelki živalskega izvora. Nekatere veganom prijazne blagovne znamke vin so Sevilen, Arcadia in Büyülübağ.

Rezultat iskanja slik za turkish alcohol

Tudi ayran je izredno okusen in osvežujoč napitek, ki ga lahko preizkusijo vegetarijanci. Narejen je iz razredčenega jogurta z dodatkom soli. Ayran je prav tako turškega izvora, razširjen pa je ne samo po Turčiji, temveč se ga najde tudi v Osrednji Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Rezultat iskanja slik za ayran

Brez skrbi lahko pokusite tudi şalgam - zelo zdrav napitek pridelan iz črnega (vijoličnega) korenja.

Rezultat iskanja slik za ÅŸalgam

Mini slovarček za vegetarijance in vegane:


Et, balık ve tavuk yemem - Ne jem mesa, rib in piščanca. (V Turčiji je beseda "et", ki sicer pomeni meso vglavnem razumljena kot rdeče meso. Zato je dobro, da poveste česa vse ne jeste).

Bu etsiz mi? - Ali je to brez mesa (rdečega)? 

Vejetaryenim - Vegetarijanec sem. (Ne zagotavljam pa, da bo vsak razumel kaj pomeni biti vegetarijanec. Zato bo bolj jasno, če poveste da ne jeste mesa, rib in piščanca).

Bunun içinde et suyu/kemik suyu/margarin/tereyağı/yumurta var mı? - Ali to vsebuje mesno jušno osnovo/kostno juho/margarino/maslo/jajca?

Etsiz alabilir miyim? - Ali lahko vzamem brez mesa?

Et - Meso

Etli - Z mesom

Etsiz - Brez mesa

Tavuklu - S piščancem

Balık - Riba

Kaşarlı - S sirom (Kašar sir, ki je podoben Čedarju ali Edamcu)

Peynirli - S sirom

Peynirsiz - Brez sira

Tereyağlı - Z maslom

Tereyağsız - Brez masla

Yoğurtlu - Z jogurtom

Zeytinyağlı - Z olivnim oljem

Bal - Med

Afiyet olsun! - Dober tek


***

Za konec naj omenim še nekaj veganskih trgovin v Istanbulu kamor se lahko obrnete:

City Farm ima več trgovin v različnih predelih Istanbula. Vegan Bakkal se nahaja v Kadiköy-u in Safran Organik lahko najdete v Nişantaşı-ju. V Cihangir-ju - to je predel med Beşiktaş-om in Taksim-om, se lahko oglasite v Balya Organik, Vegan Dükkan in Vegan Istanbul.


Za več informacij o drugih restavracijah v Istanbulu, ki so veganom in vegetarijancem prijazne klikni na povezavo  HappyCow (:

Komentarji