Turški čaj

Z razmahom turških telenovel v Sloveniji se Slovenci (še posebno pa Slovenke) spoznavajo tudi s turško kulturo. Morda ena najbolj očitnih stvari, ki je v Turčiji resnično vseprisotna in prav vsem pade v oko je - tako je - turški čaj. Ogromno navdušenk nad turškimi serijami me vpraša, "Pa kaj je to nek čaj, ki ga skoz pijejo?" Tako sem tudi včeraj ob pogovoru s prijateljico dobila prošnjo, da napišem nekaj o tem slavnem turškem čaju.

Rezultat iskanja slik za turk cayi

Kar vidite na televiziji nikakor ni pretiravanje. Čaj je pomemben del turške kulture in del vsakdana skoraj vsakega Turka. Dan obvezno začnejo s čajem ob zajtrku in ga pijejo še večkrat dnevno ne glede na letni čas. Pozimi pogreje, poleti pa vroč čaj pomaga pri potenju in posledično hlajenju telesa.

Čaj pijejo, ko se dobijo s prijatelji ali za sprostitev med dnevnimi opravki. Turki si radi vzamejo čas in ne marajo hiteti. Vedno jim je prioriteta dobro počutje zato je sveže pripravljen čaj na voljo tudi na vsakem delovnem mestu.

Čaj je obenem pomemben del turške gostoljubnosti. V turških domovih je čajnik vedno na štedilniku, ta vroč dišeč napitek pa ponujen gostom kot topla gesta gostoljubja. 

Urejate račun na banki? Ponudili vam bodo čaj. Na sploh kjerkoli boste čakali dlje časa je veliko možnosti, da vam bo med čakanjem ponujen čaj.

Turški čaj je pravi črni čaj

Tradicionalni turški čaj o katerem govorimo je pravi črni čaj. Pridelujejo ga v severovzhodnem delu Turčije na območju Črnega morja in ima svoj poseben okus, ki se razlikuje od črnih čajev katerih smo vajeni v Sloveniji. Čaj je prišel na območje Turčije šele v 19. stoletju in nato pridobival na popularnosti, saj je bil cenejši od kave. Takrat so ga tudi začeli proizvajati lokalno in po prvih ponesrečenih poskusih so odkrili za gojenje čaja zelo rodovitno območje ob Črnem morju.

Kot zanimivost naj povem, da je Turčija po proizvodnji čaja med prvimi petimi državami na svetu. Večino pridelanega čaja pa popijejo kar sami.


Če boste ob obisku Turčije želeli kupiti nekaj turškega čaja za spomin, priporočam znamki Çaykur ali Doğuş, ki ju lahko najdete v vsaki trgovini. Çaykur ima najdaljšo tradicijo, obe pa imata dober sloves in veljata za ponudnika kvalitetnega in okusnega čaja.

Sama imam to srečo, da je moževa babica iz kraja Rize ob Črnem morju, ki je znano po proizvodnji čaja. Tako naša družina redno dobiva pošiljke ekološko pridelanega čaja direktno iz plantaž.

Kako se pripravi dober turški čaj?

Turški čaj se kuha v dvodelnem čajniku. V spodnjem delu čajnika se zavre voda medtem, ko se v zgornjem delu čajnika počasi kuhajo posušeni čajni lističi. Trik je v tem, da je temperatura v zgornjem čajniku kjer se čajni lističi kuhajo nižja. Pravi čaj namreč ne sme biti prevret.

Čaj se tako kuha vsaj 20minut, da je 'taprav'. Pred tem ima lahko surov okus, ko se čajni lističi usedejo pa pridobi svoj značilen močan okus. Turki zato tudi pravijo, da se je čaj "usedel" ko želijo povedati, da je dober za pitje. Druga lastnost popolnega turškega čaja je, da je rdečkaste barve ali kot pravijo Turki, da ima barvo zajčje krvi (tavşan kanı).

Pri serviranju čaja pride v uporabo druga funkcija dvodelnega čajnika in sicer ta, da vsak lahko pije po svoji želji močan čaj. Nekateri ga radi pijejo zelo močnega (koyu), nekateri pa bolj razredčenega (açık). Povprečno pa je sorazmerje med čajem in vodo, tretjina čaja in dve tretjini vode.

* Če vam bo turški čaj premočan lahko v Turčiji zaprosite za "açık çay".

Rezultat iskanja slik za turk cayi servis

Čaj je običajno postrežen v tradicionalnih steklenih kozarcih, ki imajo posebno obliko katera spominja na tulipan. Namen teh kozarcev je, da je čaj lažje držati in piti, ko je še vroč. Oblika pa prispeva tudi k okusu, saj je čaj dejansko okusnejši kadar se pije iz čajnih kozarcev.

V primeru, da bi si radi doma pripravili turški čaj pa ste pozabili nakupiti potrebno opremo v Turčiji, brez skrbi. Turški čajnik, čajne kozarce in seveda čaj, lahko najdete tudi v nekaterih trgovinah v Sloveniji. Takšni sta na primer trgovini Atlas na Zaloški v Ljubljani in Svilna pot v Ljubljanskem BTC-ju.

Za konec pa še ena zabavna drobtinica.

Pred nekaj leti je po turških medijih zakrožila novica, ki je nasmejala Turke. Po letih raziskav na Škotskem so ugotovili popolno obliko kozarca za viski, ki je identična tradicionalnemu kozarčku za turški čaj. Po vrhu vsega pa je cena tega kozarca v tujini zasoljena medtem, ko ga v Turčiji dobite za drobiž. 

No, zdaj veste za kaj vse lahko uporabljate svoj spominek iz Turčije. :)

Rezultat iskanja slik za viski bardağı cay


Komentarji