Humus - recept

Related image

Humus je odličen namaz iz čičerike, sezamove paste, limone, oljčnega olja in česna, ki ga že stoletja pripravljajo prebivalci dežel od Turčije do Egipta. Gre za pokrajine kjer bujno uspevajo oljke in kjer se limonovci kar upogibajo pod težo velikih sočnih rumenih sadežev. Tudi čičerika je avtohtona, saj gre za eno prvih stročnic, ki jih je človek začel gojiti več kot 10 000 let nazaj ravno na ozemlju današnje Turčije. Vse so torej lokalne sestavine Bližnjega vzhoda, ki so jih lokalci združili in ustvarili namaz imenovan humus kar po arabsko pomeni čičerika.

Kdo je pravzaprav izumil to čudovito kombinacijo okusov je še vedno jedro spora med večimi državami. Lastijo si ga vsi, a uradno ne pripada nobenemu. Ena izmed teorij je, da je bil humus ustvarjen v Damasku za turške vladarje v času osmanskega cesarstva. Drugi zagovarjajo, da humus izhaja iz Egipta. Libanon smatra humus za nacionalni ponos in Izrael trdi, da gre za biblijsko jed, omenjeno že v Stari Zavezi. In medtem, ko Libanon in Izrael celita ranjen ponos in se šopirita s pripravo največje porcije humusa na svetu, ga veselo in tradicionalno konzumira vse ljudstvo od Turčije do Egipta in še dlje. 

Turčija se vbistvu zaveda, da humus po vsej verjetnosti pripada eni od arabskih držav. Vendar je kot mnogo drugih jedi Bližnjega vzhoda tudi humus postal zelo zasidrani del turške kulinarike. 

Za dober turški humus recept potrebujemo:


400g kuhane čičerike

5 jedilnih žlic tahinija (sezamova pasta)

4 jedilne žlice deviškega oljčnega olja

1-2 stroka česna oz. po okusu

sok 1 stisnjene limone

1/4 čajne žličke mletega kumina

sol


Vse naštete sestavine zmiksamo z blenderjem, da dobimo namaz. V primeru, da je namaz pregost dodajamo po malo vode, ki nam ostane od kuhanja čičerike. Če nimate čičerikine vode je tudi običajna voda popolnoma ok. Malo pomalo jo dodajamo dokler naš humus ne dobi primerno gladko konsistenco. Naj se vse sestavine dobro premešajo.

Humus serviramo tako, da ga polijemo z malo oljčnega olja. S tem pridobi na okusu in je tudi lepo za pogledati. Po želji lahko dekoriramo tudi s peteršiljem, papriko v prahu,.. zraven odlično pašejo tudi črne olive.


Dober tek! oziroma kot bi rekli po turško Afiyet olsun!


Komentarji