Istanbul za otroke

Kljub temu, da Istanbul privlači mnogo turistov predvsem zaradi svoje zgodovine in bogate kulturne dediščine, je to danes moderno mesto, ki ponuja nešteto možnosti razvedrila tako za odrasle kot za otroke.

Turki imajo izredno radi otroke in so do njih zelo razumevajoči in ljubeči. Zaradi tega in pa verjetno tudi zaradi dejstva, da je nataliteta v Turčiji višja kot pri nas, je v tem ogromnem mestu med drugim mnogo možnosti namenjenih prav razvedrilu otrok.

Za lažjo pripravo na vaš družinski izlet bom torej v tem prispevku predstavila nekaj idej kam vse lahko zavijete s svojimi malčki ob obisku Istanbula.


VIALAND oz. ISFANBUL

Zabaviščni tematski park Isfanbul, ki se je včasih imenoval Vialand - večina ljudi ga še vedno pozna pod tem imenom - je zelo popularen med arabskimi turisti, ki obiščejo Istanbul s svojimi številčnimi družinami. Turisti iz Evrope smo ponavadi bolj osredotočeni na zgodovino in ostale znamenitosti a vendar je to park, ki bo zagotovo razveselil vaše najmlajše. Tu se najde preko dvajset zabaviščnih enot namenjenih otrokom, poleg tematskih parkov pa vsebuje tudi trgovine, restavracije, kino, fitnes in drugo.

Isfanbul se redno izpopolnjuje in raste zaradi česar je prejel kar nekaj nagrad, prav tako pa se je že drugič uvrstil med 10 najboljših tematskih parkov v Evropi.

Tematski park je odprt vsak dan razen torka, med 10:00 in 18:00. Prav tako je zaprt v zimskih mesecih, kdaj se spomladi ponovno odpre pa je odvisno od vremena.

Related image

V letu 2019 se v sklopu nakupovalnega srediča v Isfanbulu obeta tudi odprtje outleta luksuznih znamk, ki bo eden prvih takšnih v Turčiji.

Do tja so organizirani prevozi t.i. "servis" iz različnih lokacij po mestu. Ti prevozi so brezplačni, če pokažete vstopnice za tematski park. Za vozni red in lokacije kjer prevozi pobirajo potnike klikni: Isfanbul servis.


MINIATÜRK

Je največji miniaturni park na svetu in vsebuje preko 105 modelov znanih struktur iz Turčije in ostalega sveta. Poleg vsega tega Miniatürk vsebuje tudi igrišče za otroke, šah v človeški velikosti in labirint.

Image result for miniaturk

Nahaja se ob Zlatem rogu, odprt pa je vsak dan - vključno s prazniki, med 9:00 in 18:00 uro. Vstopnina je zgolj 15 turških lir (2,29 evra). Več informacij na povezavi: Miniatürk.


RAHMI M. KOÇ MUZEJ

Rahmi M. Koç muzej je posvečen zgodovini transporta, industrije in komunikacij. Namenjen je izobraževanju tako odraslih kot otrok, slednji pa ga bodo oboževali, saj bodo lahko plezali in sedeli v starodavnih vozilih, letalih in celo podmornici.

Related image

Rahmi M. Koç muzej se prav tako nahaja ob Zlatem rogu, odprt pa je vsak dan razen ponedeljka, verskih praznikov in Novega leta.


SEA LIFE AKVARIJ in LEGOLAND


Oba se nahajata v nakupovalnem središču Forum Istanbul, ki se nahaja le dobrih 10 min s podzemno železnico od postaje Yenikapı (izstopite na postaji Kocatepe).

Sea Life akvarij je eden največjih akvarijev v Evropi in ima najdaljši podvodni tunel v Istanbulu. Poleg številnih barvitih tropskih ribic in drugih morskih bitij boste lahko videli tudi morske pse in ljubkovali skate.

Related image

Legoland je idealen za otroke stare od 3 do 10 let. Poleg zabavnih voženj, raznoraznih delavnic, lahko otroci uživajo v igranju z lego kockami ter drugih zabavnih igrah.

Image result for legoland istanbul kingdom quest

Po znižani ceni lahko preko spleta kupite tudi kombinirano vstopnico za Sea Life, Legoland in Madame Tussauds. Prav tako pa so tudi posamične vstopnice za vse te tri atrakcije preko spleta cenejše in sicer 29 turških lir za otroke in 39 turških lir za odrasle za obiske med tednom.


MADAME TUSSAUDS

Muzej voščenih lutk Madame Tussauds Istanbul se nahaja na zelo znani ulici Istiklal Caddesi v Taksimu, tako da ga ne morete zgrešiti. Notri so voščene upodobitve nekaterih turških slavnih osebnosti, večinoma pa so predstavljene svetovno znane osebe katere boste zagotovo prepoznali. Med njimi so igralci, pevci, športniki, znanstveniki in mnogo drugih.

Image result for madame tussauds istanbul


ISTANBUL AKVARIJ


Nekaterim je ta akvarij veliko ljubši od Sea Life akvarija saj je še večji in vsebuje več različnih vrst morskih živali. Je pa ta akvarij malo bolj oddaljen od središča mesta in ima višjo vstopnino. Odločitev je vaša.

Related image

Nahaja se v predelu mesta imenovanem Florya, ki je sicer blizu letališča Atatürk, z javnim prevozom pa je od Modre mošeje oddaljen dobro uro. Več informacij lahko dobite na povezavi Istanbul Aquarium.


MUZEJ IGRAČ


Muzej igrač se nahaja na azijski strani Istanbula kamor lahko pridete z javnim prevozom. Muzej je bil odprt leta 2005 na dan, ki ga je Atatürk posvetil otrokom. Vsaka soba muzeja ima gledališki oder z drugo tematiko, te zavzemajo vse od vesolja, indijancev do vlakcev in drugega.

Image result for oyuncak müzesi

Več informacij na spletni strani muzeja: Istanbul Oyuncak Müzesi


NAKUPOVALNA SREDIŠČA

Turki imajo radi nakupovalna središča kamor zavijejo v prostem času. Tako ima tudi vsako nakupovalno središče v Istanbulu večji ali manjši oddelek namenjem zgolj igri otrok. Tam se najdejo raznorazne video igre, igrala, vrtiljaki, celo tematski parki itd.

Nakupovalno središče Mall of Istanbul ima največji notranji zabaviščni park v Evropi imenovan MOI PARK. V nakupovalnem središču Cevahir, ki se nahaja bližje središča mesta pa je tudi precej velik zabaviščni park imenovan Atlantis. Cevahir velja za največje nakupovalno središče v Istanbulu, vendar mu Mall of Istanbul tesno sledi saj je imenovan največje nakupovalno, zabaviščno in življenjsko središče v Turčiji in eden izmed največjih nakupovalnih središč v Turčiji.

Related image

Svojevrstna zanimivost je tudi nakupovalno središče Venezia Mega Outlet, kjer se boste lahko sprehajali med beneškimi znamenitostmi in vozili z gondolo po beneških kanalih speljanimi med trgovinami.

Image result for venezia mega outlet

Zabavo otrok seveda lahko združite tudi z nakupovanjem za odrasle. Turčija je meka nakupov kjer se da nakupovati po nizkih cenah. Če si želite prebrati več o nakupovanju v Istanbulu kliknite povezavo V Istanbul po nakupih.


OGLED BOSPORJA Z LADJO

Verjetno ima prav vsak otrok rad vožnjo z ladjo. Ogled Bosporja z ladjo pa ni zabaven le za otroke temveč zna biti sproščujoča aktivnost za celo družino.

Na voljo so krajše in daljše vožnje različnih ponudnikov, s katerimi si lahko ogledate Istanbul z Bosporja za nizko ceno. Krajša vožnja z uradno družbo Şehir Hatları traja 2 uri, daljša pa po 90 minut v vsako smer - s tem, da celoten čas potovanja traja približno 6 ur. Ta vožnja vsebuje 5 krajših postankov ter končni daljši postanek v manjšem ribiškem naselju imenovanem Anadolu Kavağı. Tam imate lahko kosilo in se sprehodite do ostankov trdnjave Yoros od koder je lep razgled tako na Črno morje kot na Bospor.

Image result for bosphorus tour

V turističnem delu Istanbula je mnogo prodajalcev takšnih in drugačnih izletov po Bosporju. Če želite izvedeti več o tem kako najti pravi izlet za vas, preberite prispevek Ogled Bosporja z ladjo.


PRINČEVI OTOKI

Da bi ušli mestnemu vrvežu, se lahko z otroci odpravite tudi na Prinčeve otoke. Pod to ime spada 9 otokov, ki so razporejeni jugovzhodno od Istanbula. Največji med njimi je Büyükada kar dobesedno pomeni Veliki otok. Na otokih je promet prepovedan, tam vozijo le kočije imenovane fayton in zato je na njih veliko bolj mirno in varno kot v mestu.

A čeprav bo vožnja s kočijo otrokom po vsej verjetnosti zelo zanimiva, bi rada tu opozorila, da zaradi pomanjkanja standardov, ti konji včasih delajo in živijo pod zelo težkimi pogoji. Prihaja do dehidracije živali, nekatere pa delajo tudi po 24 ur zaradi česar so bili celo smrtni primeri.

Kljub temu, da so faytoni privlačni na pogled obenem pa gre tudi za stoletno tradicijo otokov, bi zaradi zgoraj omenjenih razlogov uporabo teh kočij odsvetovala. Lahko pa izkoristite to priložnost za ojačanje otroške empatije do živali, jih poučite o tem kako se živali izkorišča za turistične namene in zakaj se tega ne podpira. Namesto kočije lahko najamete kolesa ali pa pohajkujete po otoku kar peš.

Image result for prenses adaları

Do teh otokov je urejen javni prevoz, ki se ustavi na štirih otokih. Najbolj popularen, turističen in tudi največji med njimi je Büyükada, ki je od pristanišča v Eminönü oddaljen 1 uro in 40 minut. Na tem otoku so tudi plaže (sicer ne najlepše od vseh otokov) lahko pa ga izkoristite tudi za pohajkovanje, kolesarjenje, ogledovanje starih cerkva in muzejev, piknik ali dobre ribje jedi v številnih ribjih restavracijah.

Za vozne rede javnega prometa in cenik si oglejte povezavo: ladijski prevozi.


***

Poleg vseh zgoraj naštetih idej sem prepričana, da bodo za vaše otroke prav tako zanimive standardne turistične atrakcije Istanbula kot so Veliki pokriti bazar, Egipčanski bazar, Cisterna Bazilika s svojim mističnim ozračjem, ribnikom želja in glavo meduze, Modra mošeja in Sveta Sofija (ne pozabite zavrteti prsta v stebru želja), Sulejmanova mošeja s prelepim razgledom, ribiči na Galata mostu, vožnja z nostalgičnim podzemnim tunelom in nato tramvajem do Taksim trga, raznorazni parki, gondola do Pierre Loti-ja, prečkanje Bosporja iz evropske na azijsko stran z uporabo ladij javnega prometa in tako dalje.

Otrokom Istanbul rad ostane v lepem spominu saj so deležni veliko pozornosti s strani prijaznih domačinov, obenem pa to mesto ponuja veliko zanimivega in dih jemajočega, kar bo prevzelo tako otroke kot vas.

***

Dodatni nasveti:

* Javni prevozi so brezplačni za otroke do 6 let.

* Nakupovanje nekaterih vstopnic je cenejše preko spletnih strani Firsat Bu Firsat in Biletix.

* Pri nakupovanju vstopnic je ponavadi otrokom do 0-3 let vstop prost, otroci do 12 leta oziroma vsi šolarji in študenti pa lahko dobijo popust.

* Obiskujte le uradne zabaviščne parke, kajti tam je za varnost poskrbljeno. Po mestu boste morda naleteli tudi na druge vrtiljake in podobne stvari, kjer pa je varnost lahko vprašljiva.

Komentarji