Moja lista NAJ turških filmov

Filmi niso priročni le za preganjanje prostega časa ampak so tudi zabaven način učenja jezika in spoznavanje kulture. Za vse filmoljubce objavljam listo turških filmov, ki so se meni osebno najbolj dopadli. Ti pa so sicer le majhen delež v morju bogate in kvalitetne turške filmske produkcije. 

Za večino filmov se najdejo angleški podnapisi, delam pa tudi na prevodu podnapisov v slovenščino. Zaenkrat je preveden le dokumentarec Kedi, če imate izredno željo po še kakšnem filmu pa me pocukajte za rokav (pišite).

*Klik na naslov filma vam bo odprl njihovo stran na IMDB-ju.


Devrim arabaları (2008) 

Image result for devrim arabaları film

Ta film je še vedno moj top turški film. 'Avtomobili revolucije' je drama o prvi avtomobilski revoluciji v Turčiji. Neverjetna zgodba o trdem delu inženirjev pod nemogočimi pogoji medtem, ko je za dodatek še cela država dvomila v njih..


Benim Dünyam (2013)

Related image

Biti slep ali gluh ni lahko..vendar si predstavljate kakšno je šele življenje, ko nimaš ne sluha ne vida? 'Moj svet' je zgodba o dekletu, ki je odrasla brez obeh čutov. Kakšni izzivi so to bili zanjo in za starše in kako se je s pomočjo nekoliko neortodoksnega učitelja postavila na noge..


Mutluluk (2007)

Image result for mutluluk 2007

'Mutluluk' je zgodba o posiljeni deklici, ki pobegne iz svoje vasi pred nevarnostjo umora iz časti. Film prikazuje črno bele kontraste današnje Turčije in še vedno aktualne socialne probleme.


Unutursam fısılda (2014)

Image result for unutursam fısılda

'Če pozabim, zašepetaj' je glasbena drama, ki prikazuje spomine ostarele pop zvezde. Film je poln dobre glasbe v stilu Abbe, s tekočo zgodbo, ki gledalca potegne vase.


Siccin 1-5

Image result for siccin 3

Grozljivke so poleg komedij eden najbolj gledanih žanrov v Turčiji. Če je pri nas v grozljivkah pogosta tematika izganjanje hudiča je v muslimanskem svetu vir groze in strahu zlobni duh - 'đin'. Zanimivo je, da veliko število ljudi tudi v realnem življenju verjame v obstoj đinov in se jih na smrt boji.

Lani je prišel v kinematografe že peti del iz Siccin antologije filmov, ki so bili sicer posneti  v letih 2014, 2015, 2016, 2017 in 2018.


Elveda Katya (2012)

Related image

'Zbogom Katja' je zgodba o Gruzijski siroti Katji, ki gre v turški Trabzon iskat svojega očeta. Film med drugim prikazuje stereotipe, ki jih imajo Turki o 'Rusinjah' in je zelo gledljiva drama.


Deliha (2014)

Image result for deliha

'Deliha' je lahkotna komedija o odštekanem, malo prismuknjenem a dobrosrčnem dekliču, ki išče ljubezen. Karakter je izum in delo glavne igralke Gupse Özay, ki je po svojem uspešnem prvem delu dobil tudi nadaljevanje.


Kedi (2016)

Related image

'Kedi' kar je turško ime za mačko je zelo lep dokumentarni film o življenju mačk v Istanbulu. Dokumentarec pa skozi mačje zgodbe govori tudi o mestu in domačinih ter njihovi ljubezni do teh kraljic živali.


Komentarji

  1. Najprej hvala za predloge turških filmov. Zelo rada bi pogledala film Kedi s slovenskimi podnapisi. Od kje ga je mogoče sneti? Pa tudi Mutluluk se zdi zelo dober film in pa grozljivka o tem džinu. V naprej hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni! Posljite mi sporocilo na Facebook strani bloga ali pa preko 'kontaktiraj me' moznosti tukaj na desni strani prispevka in vam posljem podnapise preko elektronske poste. Lp

      Izbriši

Objava komentarja