Oda sladici KÜNEFE

Znašli smo se v nebesih künefeja..dobesedno, saj je to tudi pomen imena slaščičarne Künefe Cenneti, ki ponuja resnično nebeško verzijo te sladice.

Njihov künefe je najboljši kar sva jih jedla v Istanbulu in se skoraj lahko postavi ob bok künefeju katerega sva okusila na vzhodu Turčije od koder ta sladica izhaja. Tam je bil tako dober, da sem se na trenuntke vprašala, če ni künefeci (mojster künefeja) Ercan ukradel srce mojega moža saj je ta ves čas mislil nanj in njegovo ime izgovarjal z usti polnimi sline.

Šalo na stran, naj povem za kakšno sladico pravzaprav gre za vse tiste, ki je še ne poznate:

ta izvrstna slano sladka bomba okusov je narejena iz Hatay sira (imenovanem po kraju njegovega izvora), finih praženih rezancev, oblita s sladkim sirupom imenovanem şerbet in posuta z goro svežih pistacij. Ta je neka standardna varijanta, obstaja pa veliko različic z različnimi vrstami pistacij in oreščkov, kajmakom namesto sira, itd.

Image result for kunefe cenneti istanbul

Običajno boste v Istanbulu našli vnaprej pripravljen künefe na katerem zelo varčujejo s pistacijami in čigar okus je le senca pravega svežega kunefeja. In ker sva se z možem zaljubila v to sladko slano sladico zdaj po Istanbulu križem kražem iščeva njeno najboljšo verzijo.


Do sedaj je bil najboljši približek v restavraciji Lezzet-i Şark Antep Sofrası (na sliki spodaj) vedar se tudi ta ne kosa temu kar sva doživela v 'küneferiji' Künefe Cenneti.


V slednjem so mojstri pripravili to sladico na sveže, jo zalili z obilo šerbeta in posuli z goro svežih pistacij. Tako kot je treba. Svežina pistacij je pričarala popolnoma drugačen in res bogat okus.


Ob različnih vrstah künefeja sva jedla tudi sladico katmer, ki prav tako izvira iz vzhoda Turčije in tudi ta je bila najboljša verzija sebe kar sva jih našla v Istanbulu. Njihov katmer je pokal od obilne kreme iz pistacij, okus katere je izdajal, da gre nedvomno za kvalitetne in sveže sestavine.


Ob künefeju so nam postregli tudi z mlekom - še eno tradicionalno navado, ki je v Istanbulu nikoli nisva doživela in o kateri naju je podučil kunefeci Ercan. Poleg vsega pa gostje v Künefe Cenneti dobijo postreženo tudi sadje, pistacije in drugo grickarijo ter čaj na račun hiše.


Čeprav so cene v njihovih poslovalnicah malo višje, se odkupijo s kvalitetnimi in svežimi sestavinami in toliko dodatki, da je vse zelo vredno svoje cene. Običajna cena te sladice je okoli 12 turških lir, spodaj pa prilagam slike menija iz omenjene 'küneferije' (*1 kişilik - porcija za 1 osebo):

 


Najin lov na dober künefe v različnih delih mesta se nadaljuje. Naslednji lokal katerega želiva obiskati je Asi künefeleri, ki se nahaja v turistični srčiki mesta - Sultanahmedu in Eminönü-ju. 


Komentarji

Objavite komentar