6.januar: "požegnan" križ v carigrajskih vodah

Vsako leto 6. januarja eni izmed najbolj avtohtonih Istanbulčanov praznujejo poseben praznik, ki mu sledi tudi poseben dogodek zaznamovan s skokom v mrzle januarske vode.

Image result for hač čikarma toreni


Zakaj bi kdo skakal v morje januarja in kdo so ti avtohtoni prebivalci?


Image result for istanbul epiphany

Gre za grško pravoslavno tradicijo ob prazniku Teofanije. Čeprav je 6. januar morda nam bolj znan kot pravoslavni Božič to velja za pravoslavne, ki praznujejo po julijanskem koledarju. Grška pravoslavna Cerkev uporablja reviziran koledar, ki je sinhroniziran z našim gregorijanskim. Tako praznujejo Božič 25. decembra, 6. januarja pa zaključijo božično obdobje s praznikom Teofanije.

Na ta praznik se spominjajo predvsem Jezusovega krsta v reki Jordan. V nekaterih mestih različnih držav se je tako razvila tradicija blagoslavljanja voda (rek, jezer ali morja) in ponekod tudi skok v morje za lesenim križem, ki ga je v vodo zalučal patriarh. Med drugimi ohranja to tradicijo tudi Carigrajski Patriarhat.

Zakaj torej tako zagreto skačejo v morje januarja? Zmagovalec, ki prvi priplava do blagoslovljenega križa in ga prinese nazaj Patriarhu naj bi bil blagoslovljen celo leto.

Image result for istanbul epiphany


***

Če boste 6. januarja slučajno v Istanbulu in bi si želeli ogledati to zanimivo tradicijo se lahko zglasite v Fenerju kjer bo kot vsako leto organizirana slovesnost za praznik Teofanije. Slovesnost se bo pričela z liturgijo v Cerkvi Sv. Gregorja ob 8:30. Nato ji bo sledila procesija do Fenerjevega pristanišča kjer se bo nekje med 12-13h uro odvil zaključek z blagoslovom voda in tradicionalnim skokom v morje za križem.

Dogodek sicer organizirajo tudi druge pravoslavne cerkve v mestu, pa vendar je tradicionalni dogodek organiziran s strani ekumenskega patriarhata v Fenerju daleč najbolj obiskan in z njim ne morete zgrešiti.

Komentarji