Kako uporabljati MINIBÜS / DOLMUŠ

V velemestu kot je Istanbul se kmalu naučiš manevriranja po urbani džungli z raznoraznimi prevoznimi sredstvi. Katere ulice se zabašejo ob katerih urah in po katerih progah se premikaš najhitreje postanejo skoraj življenjsko pomembne kalkulacije. Ena izmed razpoložljivih vrst mestnega prevoza so tudi minibüsi oz. dolmuši kakor jih imenujejo v anatoliji. Istanbulčani imajo sicer tudi  svoj dolmuş (tr.: napolnjen), ki je nekakšna mešanica med minibüsom in taksijem.

Glede na to, da za razliko od običajnih prevoznih sredstev uporaba minibüsa temelji na direktni komunikaciji z voznikom in sopotniki, sem se odločila spisati tale prispevek kot manjši vodič v katerem prilagam nekaj uporabnih izrazov in lokalne navade pri potovanju z minibüsi.

Vsekakor je potovanje z njimi svojevrstna dogodivščina saj se pri vožnji redno krši kup pravil. Zaradi tega so včasih bolj adrenalinski način potovanja zagotovo pa dobijo tudi plus točke za svojo fleksibilnost in prilagodljivost. Če imate torej radi takšne kavbojske zadeve potem nujno izkoristite prvo priložnost, da namesto običajnih avtobusov skočite na minibüs.

Related image

***

Kako torej potovati z minibüsem:


Minibüsi vozijo po dolocenih ustaljenih relacijah. Proge lahko najdete na Google Zemljevidu ali še bolje preko Trafi aplikacije: proge minibusa.

Predno se vkrcate na minibüs lahko tudi preverite pri vozniku, če vozi mimo vase željene destinacije (slednje je uporabno tudi na avtobusu):

OLİVİUM'DAN GEÇİYOR MUSUNUZ? (Oliviumdan gečijor musunuz?) - ali vozite mimo Oliviuma (nakupovalnega centra)?

GELİNCE BANA HABER VEREBİLİR MİSİNİZ? (Gelindže bana haber verebilir misiniz) - mi lahko sporočite, ko prispemo?

***
Vozniku minibusa za vožnjo plačujete z gotovino. 

Cene so pogosto navedene nekje v kakšnem skritem kotičku minibüsa zato namesto iskanja cenika medtem, ko nerodno lovite ravnotežje ob divji vožnji enostavno vprašajte:

....NE KADAR? - Koliko stane .. (vstavi ime željenega kraja)?

Če sedite v zadnjem delu vozila predajte denar potnikom pred sabo in jim povejte kam greste. In obratno, če vi sedite bližje voznika boste vi prevzeli vlogo predajanja denarja.

Image result for minibus para vermek

Med vozniki minibüsa se najdejo tudi goljufi zato raje plačujte z manjsimi vsotami/kovanci.

Če se zgodi, da vam voznik ne vrne denarja nazaj, ga opomnite:

20 (YİRMİ) LİRA ÜSTÜ GELMEDİ (jirmi lira üstü gelmedi) - ostanek od 20 turskih lir ni prisel.

*cene so med približno 2,5 - 3,7 lir odvisno od dolžine voznje.

Včasih so sicer vozniki samo počasni, nekateri pa se naredijo neumne in, če vi pozabite na vračilo denarja, pozabijo tudi oni.

***

İNEBİLİR MİYİM? - se lahko izkrcam?

Super stran minibüsov je njihova fleksibilnost saj ti niso vezani na postaje, temveč ga lahko ustavite kjerkoli tako, da pomahate z roko kot bi ustavljali taksi. Prav tako se lahko izkrcate kjerkoli na poti.

***
PARDON - izredno uporaben izraz, ki vam bo odprl pot za izkrcanje iz kateregakoli nabasanega prevoznega sredstva  


***
ZANIMIVOST

Minibusi pa niso le prevozno sredstvo temveč so pustili globlji pečat na turški kulturi in zgodovini. Čeprav se podobna vozila uporabljajo tudi drugje po svetu so ti v turškem prostoru spisali svojo zgodbo. V uporabo so prišli v sedemdesetih letih, časih množičnih migracij v hitro rastoč Istanbul. Javni prevozi takrat niso dohitevali množičnega priseljevanja in začele so se rojevati privatne alternative kot so minibusi in dolmuši. Še posebno minibusev se je posluževal predvsem revnejši delavni sloj saj so ti predstavljali cenejšo obliko potovanja.

V osemdesetih so bili prav minibusi "krivi" za popularizacijo arabesk glasbe saj so vozniki na ves glas poslušali ta novi žanr. Mnogo pevcev arabesk glasbe je tako doseglo status ikone. Njihova umetnost je odražala čustva, izkušnje in boj revnih meščanov, ki se niso mogli prilagoditi urbani kulturi in so obtičali med mestnim in podeželskim načinom življenja.

Minibusi so še danes popularni med revnejšim slojem medtem, ko dolmuši veljajo bolj za prevozno sredstvo srednjega sloja. Seveda je veliko odvisno tudi od proge in predela mesta. Zagotovo pa boste na njih videli mavrico različnih ljudi, od ostarelih do mamic z otroki, neredko se jih poslužujejo tudi možaki, ki tovorijo velike pakete, šolarji, študenti in delavci. 


Komentarji

Facebook