Biti gospodinja v modernem svetuEna izmed stvari s katerimi sem bila svoje notranje boje ob začetku novega življenja v Turčiji je bil tudi status gospodinje. V Turčiji precej normalen pojem, v Sloveniji nekaj z Marsa. Povprečna slovenska ženska je močna, delavna, svobodna in predvsem neodvisna. Taka sem bila nekoč tudi jaz, emancipirana, neodvisna in samozadostna. Še vedno sem močna, delavna in tudi svobodna. Neodvisnost pa je postala bolj relativen pojem. Vsaj iz moje perspektive, ki je še vedno nekako pogojena z ozadjem slovenske mentalitete.

Turška družba deluje na način, da mora mož skrbeti za družino finančno in jo ščititi pred zunanjim svetom. Ženska pa skrbi za družino tako, da jo zaliva z ljubeznijo in ženstveno skrbjo. Če je družinski prihodek nizek, dela in prispeva finančno tudi ženska. Drugače pa je zaslužek zaposlene ženske predvsem njena last medtem, ko je mož še vedno dolžan skrbeti za družino. Malo drugače kot v Sloveniji in človek se lahko tudi vpraša do koga je ta družbeni sistem zahtevnejši in manj pravičen? 

Kljub temu, da je veliko pritiska na moških se morda zdi, da ta sistem žensko postavlja v podrejen in odvisen položaj. Žal, velikokrat je tako tudi res. Mnogo Turkinj se mi zdi pogojenih k odvisnosti tudi kadar so izobražene in vsaj na videz emancipirane. Vse svoje življenje so bile zavite v vato in se zanašajo na okolico za varnost in trdnost. Vendar tako izgleda iz enega zornega kota. Turška ženska se še kako zna postaviti zase in zahtevati svoje in običajno so ravno ženske glava družine. Seveda obstaja v Turčiji veliko različnih družin, od konzervativnejših do modernejših in vseh vmesnih nians. Ali ženska živi dobro ali slabo pa po mojem skromnem mnenju ni odvisno od vseh kulturnih in verskih oznak po katerih radi predalčkamo ljudje, ampak predvsem po stabilnosti partnerjev in družinskih članov. Tako kot povsod drugje po svetu. 

Preskočimo še na stanje v Sloveniji. V našem zelenem podalpskem dragulju pojem gospodinje skoraj več ne obstaja. Večina žensk je zaposlena in ob tem skrbi tudi za družino. Če vsaka ženska to zmore, mora nekaj biti narobe s tabo, da opravljaš samo polovico teh opravil? Poleg tega, in s tem se strinjam, kdo bi želel biti odvisen od drugega.

Turška ženska sicer ne gleda na vse to kot na odvisnost, saj ji moževo premoženje pripada. Prav tako ji je v primeru ločitve pravni sistem bolj naklonjen kot ženskam v zahodnem svetu. Sama sem nekje vmes saj ne maram zapravljati nečesa kar je s trdimi žulji pridelal nekdo drug. Dolgo časa sem rabila, da sem preklopila na mišljenje, da je tudi gospodinjenje delo. Sprva sva se z možem za ta sistem odločila po sili razmer in takoj, ko bo mogoče bom tudi sama našla neko redno zaposlitev. Vendar, če sem iskrena, po začetnih dilemah mi je ta sistem postal kar všeč. Mož se potrudi in dela v službi, doma pa se lahko sprosti.. jaz pa se potrudim za družino drugače in moža na svoj način in z veseljem razvajam. Delam priložnostna dela, prevajam, pišem, sprehajam pse in vse drugo kar mi pride pod roke in je sprejemljivo v turški družbi. Vendar delam predvsem za svojo dušo in nisem pod stresom koliko moram zaslužiti. Vsekakor je ta sistem za oba manj obremenjujoč, in bolj osredotočen na dajanju drug drugemu. In verjamem, da je ravno dajanje ter skrb za drugega ena izmed stvari, ki ljudi osrečuje.

Mogoče pomaga tudi, da sem en velik nematerialist v današnjem materialističnem svetu ampak to je že druga zgodba.

Ko potegnem črto torej, kaj za žensko pomeni "biti gospodinja" v današnjem modernem svetu? Kaj sploh je moderni svet? Kar je mnogim nepojmljivo v Sloveniji je, da v večjih mestih po svetu ljudje živijo precej drugačen način življenja. Dela se od jutra do večera in mnogo mamic se zavestno odloči, da bodo opravljale delo gospodinje namesto polnega delavnika redne službe. V nasprotnem primeru bi morala starša najeti varuško, čistilko in še kaj, kar bi naneslo stroške, ki bi izsesali vsaj eno starševsko plačo. Tako mama opravlja delo gospodinje, šoferja, vzgojiteljice, organizatorke in še česa, kar prinese vsaj toliko dela in skrbi kot redna služba.

Dobro je, da ženska v modernem svetu lahko izbira ali bo gospodinja ali bo gradila kariero. Da bi ženska lahko delala "moška" dela so se naše prednice nekoč trdo borile in v zahvalo njim, danes oba spola lahko opravljata skoraj vsa dela. Pa vendar, nekatere ženske morda bolj izpopolnjujejo tradicionalne vloge matere in gospodinje. In zakaj jih ne bi opravljale?

Nekatere Turkinje si izberejo delo gospodinje. Nekatere, in čedalje več je takih, se odločijo za kariero. Nekatere nimajo izbire in opravljajo delo obeh. Nekatere imajo izbiro in prav tako opravljajo delo obeh. Nekatere se odločijo, da bodo skrbele za dom pa to še vedno storijo s pomočjo varušk in čistilk. 

Jaz bi v zadnjem primeru znorela od dolgčasa ampak vsak po svoje.. namesto predalčanja kaj je boljše in ocenjevanje drugih mislim, da bi se vsak moral osredotočiti nase in na to kaj njega oz. njo osrečuje.
 
Kaj pa osrečuje tebe? 

Komentarji